Muškát moravský [ Víno ]
Oblibu si získal ještě pod pracovním názvem MOPR 23-33.
Pochází ze Šlechtitelské stanice vinařské v Polešovicích /autor ing. V.Křivánek/ a vznikl křížením Muškátu Ottonelu a Prachttraube.
Je to muškátová elita zrající s kultivarem Müller-Thurgau, proti němuž má přednost v tom, že její hrozny tak nehnijí. Sklizně jsou pravidelné a dobré, vzdornost proti zimním mrazům je dobrá, muškátové aroma intenzivní. Této odrůdě se dobře daří v těžších půdách. Trpí suchem a rychle ztrácí kyseliny, proto dává nejlepší vína v chladnějších oblastech, kde se kyseliny neztrácejí. Rychle se rozšířil po celé Moravě i v Čechách.
Vína jsou lahodná, aromatická s výraznou muškátovou vůní. Má světle žlutou barvu.
Lehčí typ vína. Užívá se hlavně do známkových vín.
Gastronomické využití:
Hodí se k mírně sladkým dezertům neutrální chutě. Suchý MOPR můžeme podávat k jemné paštice.