PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Pátek 29.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Trasa Ramzová - Kovadlina - Nové Vilémovice - Javorník [ Turistická trasa ]

Ramzová-Smrk-Kovadlina-Pod Špičákem-Hraničky-Nové Vilémovice-Rychleby-Sv. Antonín-Javorník
Typ: pěší
Náročnost: náročná
Čas.náročnost: celodenní
Restaurace: chata Ramzovské sedlo, Javorník - hotel
Délka 32 km
Délka čas 10,5 hodiny
Převýšení +696 m
Snížení -1156 m
Nejnižší bod 280 m
Nejvyšší bod 1125m

Příjezdové místo: Ramzová - vlak, trať č. 290, autobusy z Jeseníku, Šumperka, Brna, Prahy a Písku. Parkoviště u hlavní silnice.
Výchozí bod: u chaty Ramzovské sedlo nad železniční stanicí
Časový rozvrh: Ramzová - Smrk, hraničník 5,5 km (2 hod.) - Kovadlina 5,5 km (1 3/4 hod.) - Pod Špičákem 4 km (1 1/2 hod.) - Hraničky 3 km (3/4 hod.) - Nové Vilémovice 4 km (1/2 hod.) - Rychleby, zřícenina 6 km (2 hod.) - Svatý Antonín 2 km (1/2 hod.) - Javorník 2 km (1/2 hod.). Celá trasa 32 km, 10 1/2 hodiny.
Náročnost: dlouhá náročná trasa se střídavým stoupáním a klesáním, časově náročné.
Nejvyšší body: Smrk 1125 m, Kovadlina 989 m, Špičák 957 m
Pozoruhodnosti: při výstupu na Smrk od Větrolamu výhledy na Šerák a Obří skály; Smrk - historické trojmezí Moravy, Slezska a Kladska; Kovadlina - výhledy do Polska; Rychleby - zřícenina hradu; zámek Jánský vrch se sbírkou dýmek a kuřáckých potřeb, gotické plastiky, zámecký park se vzácnými dřevinami. Tuto trasu by měl projít každý, kdo miluje hřebenové túry s pěknými výhledy.
Popis trasy:
Od chaty Ramzovské sedlo, kde je informační místo, nastoupíme cestu po místním značení (červený trojúhelník - psaníčko) v souběhu s červenou značkou až k místu zvanému Větrolam. Zde je překrásný výhled zpět na masív Šeráku a Obří skály. Odbočíme vpravo a táhlým stoupáním pokračujeme lesem přes vrchol Klínového až na zalesněný vrchol nejvyšší hory Rychlebských hor, Smrk. Blízko vrcholu se nalézá menší rašeliniště. U státní hranice na křižovatce značených cest je historické trojmezí Moravy, Slezska a Kladska. Pozor, nepřekračovat státní hranici s Polskou republikou. Ze Smrku se dáme vpravo a pokračujeme žlutě značenou cestou až na vrchol Kovadliny. Při vrcholu skály jsou mrazové sruby z tonalitu. Z nich je výhled směrem do Polska na Góry Bialskie. Přes sedlo Peklo a vrch Břidličný se dostaneme až k rozcestí pod Špičákem. Trasa ze Smrku až sem je vedena průseky po státní hranici s Polskou republikou. Nepřecházejte za hraničníky na polskou zelenou trasu vedenou v některých úsecích souběžně s naší žlutou značkou. Ze sedla můžeme vystoupat na vrchol Špičáku (957 m). Na svazích jsou sutě a u vrcholu rozsáhlé mýtiny s výhledem na Rychlebské hory, Žulovskou pahorkatinu a do polských rovin s jezery Otmuchow a Nysa. Vrátíme se pod Špičák a po červeně značené cestě dojdeme po krátké chvilce k prameni pod Stráží. Zde je vydatný pramen vody, jediný na celém hraničním úseku. Dále cesta pokračuje již pohodlněji po lesních průsecích a horských loukách kolem bývalé obce Hraničky a pozvolna sestupuje do obce Nové Vilémovice. Odtud přes osadu Červený důl se dostáváme do údolí Račího potoka až k informačnímu místu pod Rychleby. Odtud vystoupáme na zříceninu hradu Rychleby, která stojí na skalním ostrohu Přilbového vrchu. Historie hradu sahá až do 13. století, kdy střežil obchodní cestu z Kladska do Čech. Na přelomu 15. a 16. století byl opuštěn a zchátral. U rozcestí Čertovy kazatelny začíná zelená spojka do Račího údolí, na níž je výhledový plošina, upravená, zabezpečená zábradlím, z níž je krásný pohled do údolí Račího potoka a na Rychlebský hrad. Dále se dostaneme ke křížům u svatého Antonína a pozvolným klesáním až k zámku Jánský vrch, který se tyčí nad městem Javorník. Zámek vznikl přestavbou gotického hradu počátkem 16. století a dalšími přestavbami za třicetileté války a po skončení válek o Slezsko v 18. století. Byl vlastnictvím vratislavského biskupství a sloužil jako letní sídlo vratislavských biskupů. Na zámku jsou sbírky gotických plastik z konce 15. století, v zámecké kapli je tabulový oltář, dílo nizozemské malířské školy z počátku 17. století. Je zde rovněž instalována jedinečná sbírka dýmek a kuřáckých potřeb. Od zámku je krásný pohled na město Javorník a dále do polských rovin na Otmuchowské a Nyské jezero. Po prohlídce zámku sestoupíme do města Javorník, které je v písemných pramenech poprvé uvedeno již v r. 1291. Cesta končí na náměstí, kde stojí socha Immaculaty na sloupu, který je datován kolem roku 1723.

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.sumperk.info.cz

Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 56, 17.07.2003 v 12:10 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA